LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Lichtrevolutie Bloemendaal: mensen met beperking maken groene straatverlichting
foto: Lightwell

Lichtrevolutie Bloemendaal: mensen met beperking maken groene straatverlichting

Circulaire, duurzame straatverlichting met een Nederlandse uitstraling, geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gemeente Bloemendaal is het gelukt dit voor elkaar te krijgen.

Momenteel worden in de gemeente Bloemendaal dagelijks 50 oude armaturen en masten vervangen door nieuwe Luxis- en Friso Kramer-exemplaren. Na een aanbesteding waarin de gemeente hoge eisen stelde, is het Amsterdamse verlichtingsbedrijf Lightwell de winnaar geworden. De eerste van de ruim 1.200 armaturen worden nu geplaatst in de kernen Bloemendaal en Aerdenhout.

Dutch Design
Gemeente Bloemendaal heeft in de zomer van 2018 een convenant getekend waarmee de gemeente zichzelf ten doel stelde circulair in te kopen. Dat betekent dat ze van leveranciers eist dat zij inzicht hebben en geven in de milieu-impact van hun producten. De Metropool Regio Amsterdam ondersteunt het initiatief dat verder gericht is op sociaal-bewust inkopen, dus met oog voor mens en werkomstandigheden.

De armaturen zijn ontworpen volgens het Dutch Design-principe: minimalistisch en in balans met de omgeving. De recentelijk overleden vormgever Friso Kramer is de ontwerper van de armaturen die op de lage masten komen te staan. Hij was sinds begin 2011 aan Lightwell verbonden en hielp de toen kleine start-up bij productontwikkeling en vormvisie.