LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
15,5 procent glastuinders wil investeren in led-verlichting
© Wageningen UR

15,5 procent glastuinders wil investeren in led-verlichting

15,5 procent van de glastuinders is bereid om te investeren in led-verlichting. Deze resultaten blijken uit de GlastuinbouwScanner van AgriDirect.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna een derde van de Nederlandse glastuinders gebruikmaakt van groeilicht. Potplantentelers maken met 39,8 procent het meest gebruik van groeilicht, gevolgd door snijbloementelers met 36,5 procent. Bij glasgroentetelers is op 14,8 procent van de bedrijven groeiverlichting aanwezig.

‘Zeer geïnteresseerd’
AgriDirect houdt jaarlijks een telefonische inventarisatie onder Nederlandse glastuinbouwbedrijven. In totaal zijn circa 2.900 glastuinders benaderd met vragen over onder andere bedrijfsactiviteiten, toekomst- en investeringsplannen op hun bedrijf.

Uit de inventarisatie blijkt dus dat 15,5 procent van de glastuinders interesse heeft om te investeren in led-verlichting. 3,6 procent hiervan geeft aan ‘zeer geïnteresseerd’ te zijn in de aanschaf van led-verlichting in de kassen. Dit is een stijging ten opzichte van 2016. Toen gaf in totaal 13 procent aan (zeer) geïnteresseerd te zijn in led-verlichting.

Carbon LED onderzoek
Uit het Carbon LED onderzoek van vorig jaar bleek dat led-verlichting veel voordelen met zich mee kan brengen. In dit onderzoek wordt geconcludeerd dat als telers (red. in dit geval tomatentelers) slimme lichttechnieken zouden combineren met rassen die onder led-licht goed presteren, ze tot 25 procent meer opbrengst kunnen halen en tegelijk hun ‘CO2 voetafdruk’ met zo’n 45 procent zouden kunnen verlagen.