LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe koper voor OSRAM: bod AMS fors hoger dan bod Bain en Carlyle
© OSRAM

Nieuwe koper voor OSRAM: bod AMS fors hoger dan bod Bain en Carlyle

Osram heeft een overnamebod ontvangen van het Oostenrijkse technologiebedrijf AMS dat fors hoger is dan een eerder bod van Bain en Carlyle. Osram heeft de onderhandelingen met AMS inmiddels geopend.

AMS is van plan om een ​​prijs van 38,50 euro per Osram-aandeel te betalen. Op basis hiervan wordt het lichtbedrijf gewaardeerd op een waarde van ongeveer 4,3 miljard euro.

Biedingenstrijd
Volgens Osram is het het gepresenteerde financieringsconcept – AMS gebruikte voor de overname een overbruggingskrediet van 4,2 miljard euro via de banken HSBC en UBS – bindend en levensvatbaar. Daarmee is het bod van AMS ook beter dan het bod van Bain en Carlyle dat begin juli openbaar werd. De 2 private-equitymaatschappijen boden 3,4 miljard euro.

AMS meldde zich overigens al eerder bij Osram als overnamekandidaat. Het lichtbedrijf weigerde echter te onderhandelen omdat het twijfelde of AMS – dat beduidend kleiner is dan Osram – de overname wel kon betalen. Dat blijkt nu door het verkrijgen van een overbruggingskrediet bij 2 banken het geval. Daarmee barst er direct ook een biedingenstrijd los.

Aandelen verwerven
Het indienen van het overnamebod bij de relevante Federale Financiële Toezichthoudende Autoriteit BaFin, is onderworpen aan de voorwaarde dat Osram afziet van een bestaande stilstandsovereenkomst die AMS momenteel verbiedt om aandelen Osram te verwerven. Die overeenkomst werd gesloten toen de Oostenrijkse sensor- en chipspecialist toegang kreeg tot de boeken van Osram nadat het bedrijf de overname-interesse bekendmaakte.

De raad van bestuur en de raad van commissarissen van Osram zullen de zogenaamde bedrijfscombinatieovereenkomst waarover beide partijen momenteel onderhandelen op korte termijn evalueren en vervolgens beslissen of wordt afgezien van de stilstandsovereenkomst.