LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vernieuwd Stationsplein Utrecht met led-verlichting opgeleverd
© Schréder

Vernieuwd Stationsplein Utrecht met led-verlichting opgeleverd

In Utrecht is het vernieuwde Stationsplein opgeleverd. Er is volop aandacht besteed aan duurzaamheid met onder meer de op maat gemaakte armaturen van Schréder die zijn uitgerust met de nieuwste led-technologie.

Na een verbouwing van ruim 5 jaar zijn de laatste bouwhekken rondom het Stationsplein van Utrecht verwijderd. Het vernieuwde Stationsplein Oost is de schakel tussen Utrecht Centraal, Hoog Catharijne en de historische binnenstad van Utrecht, en biedt een ontmoetingsplek voor iedereen die wil reizen, winkelen, wonen, werken en ontspannen in de dynamiek van het hart van Nederland. Het Stationsplein is officieel geopend.

Ontmoetingsplek
Waar het Stationsplein voorheen vol stond met geparkeerde fietsen en gebouwen zonder publieksfuncties, is deze openbare ruimte nu getransformeerd in een belangrijke ontmoetingsplek. Er is meer ruimte voor cultuur, woningen, ontspanning, winkels, en een betere bereikbaarheid. De leefbaarheid en veiligheid zijn verbeterd. Verlichting speelt hierbij een belangrijke rol.

Het Stationsplein, een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten, is een blikvanger met winkels en horeca onder een transparant ‘bollendak’. Arup, aangesteld voor het lichtontwerp voor onder andere het Stationsplein, heeft Schréder benaderd om het Stationsplein in de schijnwerpers te zetten.

Ontwikkelingstraject
In samenwerking met BAM Bouw en Techniek is Schréder een ontwikkelingstraject gestart, met als resultaat op maat gemaakte armaturen die perfect integreren in de grote kolommen die de dakconstructie dragen. Dankzij de nauwe samenwerking op het gebied van montage en lichttechniek, sluit het concept aan bij de lichtvisie van Arup en voldoet dit aan de gewenste levensduur en lichtopbrengst. De armaturen zijn spiraalsgewijs in de kolommen geplaatst, wat zorgt voor een gelijkmatig lichteffect. Door het toepassen van zowel downlights als uplights worden het plein en het bollendak uitgelicht.