LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Utrecht neemt verlichting in gebruik in grootste fietsenstalling ter wereld
© Petra Appelhof

Utrecht neemt verlichting in gebruik in grootste fietsenstalling ter wereld

Utrecht heeft de grootste fietsenstalling ter wereld, met 12.500 plekken, in gebruik genomen. Onder meer lichtbedrijven Helvar en ARUP werkten mee aan de stalling met led-verlichting.

De gemeente Utrecht, Prorail en NS realiseren en beheren gezamenlijk de fietsenstalling Stationsplein in Utrecht. Naast 12.500 parkeerplekken biedt de stalling ruimte aan 1.000 ov-fietsen. De stalling is 24 uur en 7 dagen per week open en gebruikers kunnen hun fiets elke eerste 24 uur gratis stallen. Verder bestaat de stalling uit 3 verdiepingen en gaat er een doorgaand fietspad door de stalling, zodat gebruikers aan 2 kanten in en uit de stalling kunnen fietsen. Een digitaal verwijssysteem helpt de fietsers gemakkelijk vrije plekken te vinden.

Bewegingssensoren
Het lichtmanagementsysteem is in opdracht van BAM Bouw en Techniek geleverd door Helvar. Veiligheid, comfort en energiebesparing zijn belangrijke uitgangspunten voor de aansturing van de verlichting. Daarom is er gekozen om de verlichting in de centrale gebieden en bij de fietspaden op een vast ingestelde waarde te laten branden.

In de gangpaden waar de fietsen geparkeerd kunnen worden wordt de verlichting aangestuurd door middel van bewegingssensoren. Als er geen beweging gedetecteerd wordt, brandt de verlichting op een laag niveau. Zodra een fietser het gangpad in fietst gaat de verlichting naar 100 procent. Na een vastgestelde tijd dimt de verlichting weer terug naar een laag niveau.

Lichtontwerp
De realisatie van de fietsenstalling is een samenwerking van de gemeente Utrecht, ProRail en NS. Deze 3 partijen en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben qua middelen en inzet geïnvesteerd in de stalling.

De architect is Ector Hoogstad Architecten en constructeur is Royal HaskoningDHV. Het lichtadvies is verzorgd door ARUP.

Bekijk de fietsenstalling in onderstaande reportage van RTL Nieuws.