LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Volop aandacht voor led-lampen in nationale klimaatcampagne ‘Iedereen doet wat’

Volop aandacht voor led-lampen in nationale klimaatcampagne ‘Iedereen doet wat’

De rijksoverheid is gestart met de Klimaatcampagne ‘Iedereen doet wat’. Binnen de campagne is er volop aandacht voor led-lampen. Zo is er een rekensom gemaakt over het financiële voordeel van led-verlichting.

De campagnewebsite bevat naast de afgebeelde rekensom ook een stappenplan om led-lampen te installeren:

  1. Bekijk welke lamp je hebt: er zijn gloei-, halogeen- en spaarlampen. Een lamp met een peervorm kan een gloei-, led- of halogeenlamp zijn. Oude spotjes en kleine lampen met pinnetjes zijn bijna altijd halogeenlampen. Een spaarlamp herken je aan het feit dat de lamp niet zo heet wordt en het even duurt voordat de lamp volledig brandt. Led-lampen zijn redelijk koel, maar schijnen wel direct op volle sterkte.
  2. Noteer de code op de lamp: op de lamp staan verschillende kleine letters en getallen. Die geven bijvoorbeeld aan hoe fel een lamp brandt of hoeveel elektriciteit de lamp nodig heeft om goed te kunnen branden. Noteer alle cijfers en getallen of maak er een foto van. Bekijk voor de betekenis van alle letters en getallen de website MilieuCentraal.nl.
  3. Check of je een dimmer hebt bij de schakelaar: niet alle dimmers werken goed met led-lampen. Controleer van tevoren wat voor soort dimmer je hebt en of deze werkt met led-verlichting. Het kan namelijk zijn dat je je schakelaar moet laten vervangen.
  4. Ga naar de winkel of koop de lampen online: gloeilampen en halogeenlampen zijn inmiddels verboden om te verkopen. Led-lampen kun je in de winkel of online kopen. Wanneer je een led-lamp gaat kopen, is het handig om de oude lamp mee te nemen naar de winkel, de letters en getallen die je hebt opgeschreven of de foto die je hebt gemaakt.

Bekijk hieronder ook de algemene campagnevideo.