LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Lede huldigt led-monumentverlichting in op vernieuwde Markt
© Fluvius

Lede huldigt led-monumentverlichting in op vernieuwde Markt

De Vlaamse gemeente Lede en netbedrijf Fluvius hebben de nieuwe led-monumentverlichting ingehuldigd van het gemeentehuis, de kerk en de academie Huize Moens. Het is het sluitstuk van de heraanleg van het marktplein.

De nieuwe verlichting is integraal uitgevoerd met led’s. In de komende jaren bouwt Lede de openbare verlichting om naar led-lampen.

Ontmoetingsplaats
Lede startte al in 2017 met de werkzaamheden aan de Markt. Die startten met infrastructuurwerken aan riolering, kabels en leidingen. Op de Markt koos de gemeente voor een evenwicht tussen pleinfunctie en parkeergelegenheid: een ontmoetingsplaats voor alle inwoners en bezoekers. Ook de openbare verlichting aan de Markt werd vernieuwd door Fluvius. 

Om de Markt ook ’s avonds en ’s nachts de juiste sfeer te laten uitstralen, pakte Lede ook de monumentverlichting aan van de kerk, het gemeentehuis en Huize Moens. Daarbij werd gekozen voor een groter aantal kleinere led-spots op de gebouwen in combinatie met grondspots vlak bij de gebouwen. Dat zorgt voor een samenspel van schaduwen en accenten waardoor een dieptebeeld ontstaat in plaats van een plat vlak.

3.156 lichtpunten
Ook voor alle andere openbare verlichting in Lede, in totaal 3.156 lichtpunten, trekt Lede de kaart van de duurzaamheid. De gemeente sloot in 2017 een overeenkomst met Fluvius om haar integrale openbareverlichtingspark in 12 jaar tijd om te bouwen naar led-verlichting. Via de versnelde ombouw mikt de gemeente vooral op een forse daling van haar energieverbruik, -kosten en CO2-uitstoot. De ombouw biedt ook mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of toepassingen voor slimme steden.