© Saled

Verduurzamingsproject Ooststellingwerf: led halveert energieverbruik

Gemeente Oostsellingwerf is begin 2019 begonnen aan een groot verduurzamingsproject waarbij vrijwel de gehele openbare verlichting wordt vervangen door led-verlichting. De omvang van de energiebesparing? 50 procent.

Het project, dat in 2 fasen wordt uitgevoerd, is door de gemeente gestart om het energieverbruik van de openbare verlichting ongeveer te halveren. Om dit te bewerkstelligen, is de gemeente eind 2018 begonnen met het testen van de retrofit-oplossing.

Aanbestedingen
Uit de aanbestedingen kwam Saled als beste aanbieding naar voren. Omdat deze lampen positief uit de test kwamen, werd het project al vrij snel daarna gestart en begin 2019 werden de eerste lampen geïnstalleerd door SPIE.

Om kapitaalvernietiging tegen te gaan, werden de armaturen die nog in goede staat verkeerden voorzien van retrofit-verlichting van Saled en werden de verouderde armaturen vervangen.

Begin 2022 afgerond
Heijmans zal de tweede fase van het project voor zijn rekening nemen en ook retrofit in de armaturen gaan toepassen. De verwachting is dat dit vervangingsproject begin 2022 is afgerond.

Voor de gemeente Ooststellingwerf betekent de overstap naar led-verlichting een reductie van de CO2-uitstoot en het energieverbruik. Daarnaast is een groot gedeelte van de verlichting voorzien van een Dynadimmer, waardoor de gemeente ook de mogelijkheid heeft om het licht te dimmen.

Veko introduceert led-productfamilie Duncan

Ruim 90 procent Nederlanders vervangt...

Wecycle: jongeren grote achterblijvers bij...

Bailey breidt decoratieve lichtserie uit met...

Woensdrecht plaatst honderden nieuwe...