LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Overname Osram door AMS mislukt, bedrijf gaat zelfstandig verder
© Osram

Overname Osram door AMS mislukt, bedrijf gaat zelfstandig verder

De overname van Osram door AMS is mislukt. Het overnamebod van de Oostenrijkse sensormaker op de Duitse verlichtingsproducent heeft te weinig aandeelhouders over de streep getrokken, maar 51,6 procent ging akkoord.

Toch geeft AMS nog niet helemaal op, want het bedrijf blijft naar eigen zeggen geïnteresseerd in Osram en kijkt naar 'strategische opties voor de overname'. Het Oostenrijkse bedrijf is inmiddels namelijk de grootste aandeelhouder in Osram met een aandeel van 19,99 procent. Een nieuw overnamebod uitbrengen mag volgens de Duitse overnameregels pas na 1 jaar. Lukt het AMS echter om voor die tijd 30 procent van de aandelen te verwerven, dan is het volgens diezelfde overnameregels automatisch verplicht een bod uit te brengen. Toch zegt de Oostenrijkse sensormaker het belang niet te willen vergroten voordat het daarvoor de benodigde toestemming heeft van de Duitse mededingingsautoriteiten.

Osram: eigen toekomst vormgeven
De directie van Osram heeft inmiddels laten weten de transformatie naar een hightech-fotonicabedrijf gestaag voort te zetten. 'Na het mislukken van de recente overnamepogingen, behouden we nu onze onafhankelijkheid en zullen we onze eigen toekomst vormgeven , aldus Olaf Berlien, chief executive officer van Osram. 'Onze strategie is de juiste weg naar groei op middellange en lange termijn. Het uiteindelijke bod van 41 euro per aandeel toont duidelijk de waarde die aan ons bedrijf wordt gehecht, zelfs in de huidige, moeilijke economische omgeving.'

De directie toont zich blij met AMS als nieuwe aandeelhouder en nodigt het bedrijf uit om te discussiëren over 'de aard van een zinvolle en voor beide partijen voordelige samenwerking'. 

Ondertussen onderzoekt een andere investeerder, Bain Capital, met diens nieuwe partner Advent International de mogelijkheid om alsnog een hoger bod te doen op Osram. Bain Capital is al geruime tijd in een hevige overnamestrijd verwikkeld met AMS.