LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Veko en Eaton gaan samenwerken voor centrale noodverlichting
© Veko | Eaton

Veko en Eaton gaan samenwerken voor centrale noodverlichting

Veko Lightsystems International, producent van industriële lineaire led-lichtoplossingen, gaat samenwerken met Eaton. Veko gaat aan zijn klanten de centrale noodverlichtingsinstallaties van Eaton aanbieden.

Veko biedt bedrijven lineaire led-lichtoplossingen aan, waarbij ook noodverlichting geïntegreerd wordt. Dat kan decentraal, maar een centraal systeem is in veel gevallen volgens het bedrijf veiliger, onderhoudsarmer en bovendien vaak kostenefficiënter.

Batterijstation
Bij een centraal systeem wordt de energie voor de noodverlichting geleverd door een centraal batterijstation. Dit Veko Central Emergency Station is door Eaton ontwikkeld en geproduceerd en kan op een gemakkelijk toegankelijke locatie geplaatst worden, waardoor het vervangen van accu’s snel en eenvoudig is uit te voeren. De batterij van centrale noodverlichting gaat bovendien gemiddeld 9 jaar mee, zo’n 5 jaar langer dan bij decentrale noodverlichting.

Op dit moment wordt noodverlichting in de meeste gevallen decentraal uitgevoerd. Dit houdt in dat de noodverlichting wordt aangesloten op de normale netspanning. In het geval van stroomuitval heeft elk armatuur een eigen oplaadbare batterij om ervoor te zorgen dat deze blijft functioneren. Omdat ieder armatuur is voorzien van een eigen batterij, dient ook ieder armatuur afzonderlijk getest en onderhouden te worden. Om de werking te garanderen, wordt aangeraden de batterijen iedere 4 jaar te vervangen. In verschillende situaties is deze vorm van noodverlichting niet optimaal zoals bij hoge ruimten met temperatuurverschillen, waar het vervangen van alle batterijsets met een hoogwerker moet gebeuren en zo extra veiligheidsrisico’s en extra kosten (arbeidsuren) met zich meebrengt.

Proefprojecten afgerond
Het Veko Central Emergency Station biedt bovendien voordelen op het gebied van onderhoud. Het systeem kan ‘slim’ worden ingeregeld, waardoor het station zelf de losse noodverlichtingsarmaturen test. Bij een defect kan per e-mail een signaal worden afgegeven aan de facility manager, die in één oogopslag kan zien welk armatuur op welke locatie niet of niet goed functioneert.

Eerder dit jaar zijn 3 proefprojecten met het Central Emergency Station succesvol afgerond. De redenen om te kiezen voor centrale noodverlichting waren divers. Bij een laboratorium werd bijvoorbeeld meer dan 1 lux gevraagd. Een ander project bevatte een locatie met brandcompartimenten. Alle bekabeling moet in zo’n situatie brandvertragend zijn. Een kleine centrale noodvoorziening per compartiment biedt dan de oplossing. Het centrale noodverlichtingssysteem is vanaf half oktober beschikbaar.