LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Wecycle: jongeren grote achterblijvers bij inzamelen apparaten, armaturen en lampen
© Wecycle

Wecycle: jongeren grote achterblijvers bij inzamelen apparaten, armaturen en lampen

Wecycle gaat jongeren uitdagen om meer elektrische apparaten, armaturen en kapotte lampen in te zamelen. Het is volgens de organisatie de grootste groep die achterblijft bij het inzamelen van e-waste.

De Nationale Recycle Week die deze week loopt, richt zich volgens Wecylce op de noodzaak van versnelde inzameling en verantwoorde recycling van de ‘almaar uitdijende en totaal onzichtbare hoop e-waste’. ‘We hebben het dan over al die elektrische apparaten, armaturen en kapotte lampen die in huis rondzwerven of die nog steeds worden weggegooid in de grijze kliko of naast afvalcontainers op straat worden gezet’, aldus Wecycle. ‘We dagen een week lang jongeren extra uit om meer e-waste in te zamelen. Want wat blijkt? Onze jeugd – 13 tot 17 jaar – is vooralsnog de grote achterblijver.

Jongeren gooien 30 procent in kliko
Wecycle heeft het inzamelgedrag van Nederlanders laten onderzoeken door bureau Motivaction. Volwassenen boven de 65 zamelen als de beste in. Mannen en vrouwen bevestigen volgens de onderzoekers een traditioneel rollenpatroon binnen het gezin. In de zeldzame gevallen dat jongeren e-waste verwijderen, verdwijnt tot zo’n 30 procent in de kliko bij het huisvuil.

In huishoudens met pubers waar apparaten en lampen kapotgaan, blijft een derde gewoon thuis rondzwerven, twee derde wordt weggedaan. In dat geval zijn het vooral de ouders (55 procent) die deze e-waste wegbrengen naar de gemeentelijke milieustraat en de inzamelbakken in winkels. Slechts 9 procent wordt door pubers weggebracht. Jongeren gooien vervolgens een kwart (lampen) tot een derde (kleine elektrische apparaten) van de e-waste bij het afval. ‘En dat terwijl 92 procent van de jongeren weet dat ze apart ingeleverd kunnen worden, bijna 70 procent kent ook daadwerkelijk onze Wecycle-+afvalbakken en een meerderheid is ervan op de hoogte dat bij correcte recycling schadelijke stoffen worden verwijderd en grondstoffen worden hergebruikt’, stelt Jan Vlak, directeur van Wecycle. ‘Ons probleem is dat de enorme e-waste-afvalberg vrijwel onzichtbaar is en niet zo tastbaar als de plastic soep die onze oceanen bevuilt. De Nationale Recycle Week moet het noodzakelijke bewustzijn en begrip ook bij jongeren een enorme boost geven.’

Voorop in Klimaatprotesten
‘Het is goed dat jongeren vooroplopen in de protesten tegen klimaatverandering’, vervolgt Vlak. ‘Maar die overtuiging zien we nog niet terug in het inlevergedrag van deze groep die veel elektronische apparaten bezit en waarvan er ook veel kapotgaan of niet meer in gebruik zijn. Dit is wel de groep waar we het in de toekomst van moeten hebben. Om die reden zetten we gedurende de Nationale Recycle Week, ook via social media, heel bewust in op de jeugd en laten we ze uitdagen door een aantal bekende vloggers.’