© Michel Groen

Leidschendamse sluis verlicht met led

De Leidschendamse Sluis wordt sinds kort in de avonduren aangelicht middels led-verlichting. Bezoekers genieten nu ook bij donker van het beschermde dorpsgezicht.

Het licht van het historische Leidschendamse sluizencomplex werd ontstoken door Willy de Zoete, gedeputeerde van Zuid-Holland voor Cultuur en Erfgoed samen met Astrid van Eekelen, wethouder van Leidschendam-Voorburg.

De Stichting Licht op de Sluis heeft het initiatief genomen om dit beschermd Leidschendamse dorpsgezicht te verfraaien. De sluis en het gebied eromheen zijn recentelijk door de provincie, in samenwerking met de gemeente, grootschalig gerenoveerd. Hiermee werd de 3e prijs gewonnen in de Sluizen restauratieprijs 2019.

11 lichtprojectoren brengen op 15 verschillende locaties ruim 20 objecten en gevels in het historische sluisgebied van Leidschendam in beeld. Vanuit het maatregelenpakket erfgoedlijnen 2016 heeft de provincie Zuid-Holland 95.000 euro bijgedragen aan het project ‘Licht op de Sluis’.

Het sluisgebied van Leidschendam vormt een belangrijk knooppunt in de erfgoedlijn Trekvaarten. Een plek bij uitstek om de trekvaartenhistorie beleefbaar te maken. De Erfgoedlijn Trekvaarten gaat over de ‘Intercity van de Gouden eeuw'. Het vertelt het verhaal van de door de mens gegraven waterverbindingen met hun trekschuiten- en jaagpadenstructuur tussen de opkomende Hollandse steden vanaf de 16e en 17e eeuw. Het bestaat uit de vaarwegen Haarlemmertrekvaart, Vliet, Schie en de Delflandse trekvaart. De focus lag indertijd op het (massa)vervoer van handelsgoederen en passagiers van en via de oude Hollandse steden over water.

Sinds de vroege middeleeuwen speelt de ‘Leidsche Dam’ een belangrijke rol in het waterbeheer tussen de Hoogheemraadschappen Rijnland en Delfland. De loop van de Vliet, die door het sluizencomplex stroomt, kent een lange geschiedenis die start met het Kanaal van Corbulo, onderdeel van de Romeinse Limes in Nederland. Eind september 2019 hebben de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland het Limes-nominatiedossier aangeboden aan de minister, in de hoop dat dit uiteindelijk zal leiden tot toetreding van de neo-Germaanse Limes tot de UNESCO werelderfgoedlijst.

Reklaspits maakt doorstart onder vleugels...

Minister Wiebes: tl-verlichting per 1 september...

Wiebes over verplichten led-verlichting:...

Adviesbureau pleit voor wijziging...

Nederlandse led-verlichting voor duurzame...

LED Industry Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!