LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Lichtindustrie pleit voor aanpassing Erkende Maatregelen Lijst en verlaging btw op led
© Rijksoverheid

Lichtindustrie pleit voor aanpassing Erkende Maatregelen Lijst en verlaging btw op led

De Lichtkoepel, bestaande uit Fedet-NLA en de brancheorganisaties NSVV en Techniek Nederland, pleit voor een aanpassing van de Erkende Maatregelen Lijst (EML) en verlaging van de btw op led-verlichting.

De reden is dat de EML alleen geldt voor maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar. Hiermee zal het besparingspotentieel, dat gelijkstaat aan het energieverbruik van 3 miljoen huishoudens, volgens de Lichtkoepel nooit gerealiseerd worden. De organisatie voorziet dat met de huidige maatregel maar 30 procent van de bedrijven zal overstappen op led-verlichting.

Minister ziet noodzaak aanpassing niet
Minister Wiebes stelde afgelopen maand al vooralsnog geen noodzaak te zien om de EML aan te passen. Volgens de minister staan alle relevante led-toepassingen al op de lijst.

Met zijn brief stelt de minister ook invulling te geven aan de eind vorig jaar aangenomen motie van GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee en CDA-Kamerlid Agnes Mulder om bedrijven te verplichten uiterlijk per 1 juli 2020 enkel led-verlichting te gebruiken.

Aanpassing naar percentage energiereductie
Fedet-NLA pleit ervoor dat de 5 jaar terugverdientijd wordt aangepast naar percentage van energiereductie: ‘Bijvoorbeeld dat er bij nieuwe oplossingen die 50 procent energiezuiniger zijn dan de bestaande situatie, een verplichting is deze te vervangen of aan te passen. Daarnaast pleit Fedet-NLA ervoor dat het Rijksvastgoedbedrijf een voorbeeldfunctie inneemt om de verlichting met urgentie te vervangen en dat de staatssecretaris toezegt hier actie op te ondernemen.’

Btw verlagen voor led-verlichting
Een derde stimulans die Fedet-NLA voorstaat, is het verlagen van het btw-tarief voor energiezuinige en besparende maatregelen, zoals led-verlichting.

‘Er is 1 probleem, minister Wiebes heeft onlangs besloten geen wijzigingen te willen doorvoeren tot 2022’, aldus Fedet-NLA. ‘Daarmee voorzien we dat er de komende 3 jaar niet de volumes led-verlichting geïnstalleerd zullen worden die nodig zijn.’