© Rijksoverheid

Lichtindustrie pleit voor aanpassing Erkende Maatregelen Lijst en verlaging btw op led

De Lichtkoepel, bestaande uit Fedet-NLA en de brancheorganisaties NSVV en Techniek Nederland, pleit voor een aanpassing van de Erkende Maatregelen Lijst (EML) en verlaging van de btw op led-verlichting.

De reden is dat de EML alleen geldt voor maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar. Hiermee zal het besparingspotentieel, dat gelijkstaat aan het energieverbruik van 3 miljoen huishoudens, volgens de Lichtkoepel nooit gerealiseerd worden. De organisatie voorziet dat met de huidige maatregel maar 30 procent van de bedrijven zal overstappen op led-verlichting.

Minister ziet noodzaak aanpassing niet
Minister Wiebes stelde afgelopen maand al vooralsnog geen noodzaak te zien om de EML aan te passen. Volgens de minister staan alle relevante led-toepassingen al op de lijst.

Met zijn brief stelt de minister ook invulling te geven aan de eind vorig jaar aangenomen motie van GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee en CDA-Kamerlid Agnes Mulder om bedrijven te verplichten uiterlijk per 1 juli 2020 enkel led-verlichting te gebruiken.

Aanpassing naar percentage energiereductie
Fedet-NLA pleit ervoor dat de 5 jaar terugverdientijd wordt aangepast naar percentage van energiereductie: ‘Bijvoorbeeld dat er bij nieuwe oplossingen die 50 procent energiezuiniger zijn dan de bestaande situatie, een verplichting is deze te vervangen of aan te passen. Daarnaast pleit Fedet-NLA ervoor dat het Rijksvastgoedbedrijf een voorbeeldfunctie inneemt om de verlichting met urgentie te vervangen en dat de staatssecretaris toezegt hier actie op te ondernemen.’

Btw verlagen voor led-verlichting
Een derde stimulans die Fedet-NLA voorstaat, is het verlagen van het btw-tarief voor energiezuinige en besparende maatregelen, zoals led-verlichting.

‘Er is 1 probleem, minister Wiebes heeft onlangs besloten geen wijzigingen te willen doorvoeren tot 2022’, aldus Fedet-NLA. ‘Daarmee voorzien we dat er de komende 3 jaar niet de volumes led-verlichting geïnstalleerd zullen worden die nodig zijn.’

Nieuwe Opel Insignia eerste met IntelliLux LED...

Lichtindustrie pleit voor aanpassing Erkende...

LEDVANCE breidt SubstiTUBE-familie uit met 2...

Sade Lighting plaatst led-verlichting bij 28...

Fietsviaduct met led voor bedrijventerrein...