Amsterdamse Seaborough Research stelt baanbrekende led-tl-innovatie te hebben

Opnieuw meldt er zich een nieuwe speler voor de al relatief volle markt van led-tl. Het Amsterdamse Seaborough Research stelt een baanbrekende innovatie te presenteren. 'Dit is de heilige graal voor de tl-markt: een led-versie die op alle infrastructuur werkt', aldus chairman Martijn van Rheenen over de oplossing van het Nederlandse bedrijf waarmee iedere tl-buis zonder problemen vervangen zou kunnen worden door een buis met led-lampjes. 'Dat zal een disruptie gaan veroorzaken waar sommige partijen gebruik van zullen maken en waar andere door worden getroffen.'

Een stukje technologie in de uiteindes van Seaborough's led-tl-buis 'voelt' om welk type ballast het gaat en past zich daar op aan. 'De heersende overtuiging was lange tijd dat dat onmogelijk was, maar we hebben die noot gekraakt', aldus Berry Kock, senior advisor voor het technologiebedrijf. Prototypes liggen inmiddels klaar en de patenten zijn gepubliceerd.

Logischerwijs zijn er ook al kritische geluiden te horen. 'Het zou heel knap zijn. We kennen die verhalen', zegt Rob van Heur van onderzoek- en adviescentrum Laborelec. Het grote probleem is volgens hem dat tl-armaturen simpelweg niet gemaakt zijn voor led. Het belangrijkste bezwaar bij het zogeheten retrofitten is dat led-lampen zo koel mogelijk moeten blijven, in tegenstelling tot tl-buizen, die een hogere optimale werkingstemperatuur hebben. Bijgevolg kun je tl-buizen van bijvoorbeeld 58 watt vervangen door led-buizen van hooguit 25 a 30 watt. 'Een afname van het energiegebruik, gaat in veel gevallen ook gepaard met een afname van het lichtniveau', aldus Van Heur.

Begin juni gaat het management van Seaborough op reis, in eerste instantie naar Azie, om te zoeken naar strategische partners die op de korte termijn kunnen gaan produceren. Maar ook in Noord-Amerika of in Eindhoven kan een samenwerking worden gevonden.

De 10 meestgelezen berichten van LED Magazine...

Verminderde berichtgeving LED Magazine in...

Den Bosch maakt 100 gemeentelijke gebouwen...

So Expo Venray neemt led-verlichting Luceco in...

Leeuwarden geeft subsidie aan lichtfestival LUNA