Europees lichtverbond voor inzamling en recycling EucoLight opgericht

Stichting LightRec heeft zich aangesloten bij het nieuwe Europese samenwerkingsverband EucoLight. Hierin zijn samen met LightRec nog 15 Europese stichtingen die in eigen land de inzameling en recycling van verlichting managen verenigd. EucoLight moet deze stichtingen een stem geven in Brussel en de samenwerking binnen de branche op Europees niveau verstevigen.

De nieuwe Europese wetgeving voor e-waste, de WEEE Directive, en de herziening hiervan, hebben een grotere impact op verlichting dan op andere productcategorieën die onder deze regelgeving vallen. Losse lampen hebben een laag gewicht, maar worden in grotere hoeveelheden ingezameld en gerecycled dan andere typen elektrische apparaten. Bovendien is er anders dan bij andere soorten van e-waste, geen waarde gemoeid met oude lampen. De meeste oude lampen zijn fragiel en bevatten gevaarlijke stoffen, wat het transport ervan bemoeilijkt en wat vraagt om specialistische recyclingfaciliteiten.

Het in Brussel gevestigde EucoLight is opgericht om positief te kunnen reageren op deze uitdagingen en om effectief te kunnen samenwerken met andere Europese entiteiten en brancheorganisaties. EucoLight zal zich inzetten om het regelgevingkader voor verlichtingsafval en het bijbehorende level playing field te versterken, de ontwikkeling van passende internationale standaarden te ondersteunen en om zijn leden te helpen en gidsen waar nodig.


Het EucoLight-lidmaatschap staat open voor elk Europees not-for-profit WEEE-inzamelsysteem, dat de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid namens lichtproducenten uitvoert. Op dit moment hebben inzamelsystemen uit 16 verschillende EU-lidstaten zich bij EucoLight aangesloten.

Juan Carlos Enrique is de nieuw gekozen voorzitter van het EucoLight-bestuur en is tevens Managing Director van Ambilamp uit Spanje: 'De oprichting van EucoLight is een belangrijke mijlpaal voor de inzamelsystemen voor lampen in Europa, omdat dit hen een gezicht en een stem geeft in Brussel. EucoLight zal de activiteiten en diensten van haar leden binnen Europa versterken, en ze zo helpen om hun inzamelsysteem beter te promoten, met als doel het bereiken van een efficiënte circulaire economie.'

Enrique zal in zijn taak worden ondersteund door de heer Grimaud, Managing Director van Recyclum (Frankrijk), als vicevoorzitter; de heer Kovacs, Managing Director van Electro-coord (Hongarije) en van Recolamp (Roemenië), als penningmeester; de heer Harvey, Managing Director van Recolight (Verenigd Koninkrijk), als bestuurssecretaris en de heer De Stoppelaar, Secretary General van LightingEurope. LightingEurope is een aangesloten lid van EucoLight.

eLoket Informatieplicht energiebesparing open:...

Alexander Buhmann (LEDVANCE) treedt toe tot...

Gemeente Nieuwkoop: 1.161 led-armaturen geplaatst

Bailey Lights steunt Ronald McDonald...

Techniek Nederland gaat voorlichting geven over...