Stichting LightRec: ‘Voor het eerst meer led- dan spaarlampen verkocht’

Voor het eerst hebben Nederlanders meer led-lampen dan spaarlampen gekocht. Dit blijkt uit het jaarverslag van de stichting Lightrec. De verkoop van led-lampen groeide het afgelopen jaar met maar liefst 55 procent naar 11,2 miljoen exemplaren. Ook verkoop van tl-verlichting en armaturen steeg licht. Het aantal verkochte spaarlampen kwam uit op 6,2 miljoen stuks.
 
De verkopen kruisten elkaar in 2014: terwijl het aantal spaarlampen terugviel van 10,8 tot 6,2 miljoen, steeg het verkoopvolume van led-lampen van 7,2 naar 11,2 miljoen stuks. De verkoopdaling bij tl-buizen en bij armaturen is tot staan gebracht en zelfs licht omgebogen, naar alle waarschijnlijkheid onder invloed van een herstellende economie.
 
Volgens LightRec voltrekt de overgang naar led-verlichting zich vooral op de professionele markt in een razend tempo. Consumenten doen er iets langer over om de omschakeling te maken. LightRec grijpt de transitie aan om extra aandacht te vragen voor het feit dat de oude gasontladingslampen (tl-buizen en spaarlampen) die worden vervangen, moeten worden ingezameld voor recycling. Gied van Hoorn, manager van LightRec: ‘Deze lampen bevatten stoffen die apart moeten worden verwerkt en goed kunnen worden gerecycled. Daarnaast willen wij benadrukken dat ook led-verlichting aan het einde van de levensduur apart moet worden ingeleverd voor recycling.’

Veko introduceert led-productfamilie Duncan

Ruim 90 procent Nederlanders vervangt...

Wecycle: jongeren grote achterblijvers bij...

Bailey’s breidt decoratieve lichtserie uit met...

Woensdrecht plaatst honderden nieuwe...